Houten kozijnen schilderen in 4 stappen

Zoals we eerder al schreven is een van de grote voordelen van houten kozijnen dat deze te schilderen zijn. Bij kozijnen van kunststof, aluminium of staal is dit niet mogelijk. Hieronder leest u hoe u in 4 stappen uw houten kozijnen kunt schilderen.

Benodigdheden

Voor het schilderen van kozijnen heeft u de volgende zaken nodig:

 • Grondverf
 • Verf
 • Roerstokjes
 • Schilderstape
 • Afdekplastic (of eventueel oude kranten)
 • Goede kwasten
 • Terpentine
 • Schuurpapier / schuurmachine
 • Oude doek
 • Schoonmaakmiddelen / stofzuiger

Stap 1: schoonmaken

Zoals bij alle kluswerkzaamheden is een goede voorbereiding het halve werk. Begin met het goed schoonmaken van de kozijnen. U kunt daarvoor een klein beetje ammonia in warm water doen. Natuurlijk kan het ook gewoon met een sopje. Het gaat erom dat de kozijnen goed ontvet worden, voordat u met de schilderswerkzaamheden begint.

Stap 2: schuren

Voordat er geschilderd kan worden, dienen de houten kozijnen te worden glad geschuurd. Dit kan veel werk zijn, maar is essentieel voor een goed eindresultaat. Zorg dat alle oneffenheden uit de kozijnen worden geschuwd. Er mogen dus geen bobbels meer in het hout zitten als je klaar bent met schuren. Let op, nieuwe kozijnen hebben vaak al een laklaag. controleer altijd de kwaliteit van deze. Indien de laklaag van slechte kwaliteit is kunt u het allerbeste kozijnen geheel afschuren tot aan het hout en dan nieuwe grondverf aanbrengen.

Stap 3: weer schoonmaken

Klaar met schuren? U kunt nu voor de tweede keer de kozijnen schoonmaken. Wederom maakt sopje gebruikt u ammoniak in warm water. Het is nu belangrijk dat alle stof uit alle namen en kieren van de kozijnen wordt verwijderd. Zo nodig kunt u met de stofzuiger stof proberen te verwijderen. Dit is erg belangrijk want u kunt niet gaan schilderen voordat alle stof en schuurresten verwijderd zijn.

Stap 4: schilderen

U kunt nu de houten kozijnen schilderen. Zorg eerst dat de vloer goed is afgedekt met afgedekt plastic of oude kranten. Plakt de ramen in de kozijnen af met schilderstape. Dit voorkomt dat u achteraf de ramen moet schoonkrabben omdat er per ongeluk verfresten op

zijn gekomen.

Open de post met grondverf en hoe deze goed doen met een roerstokje. Neem je even de tijd voor want dit moet goed gebeuren. Let op, grondverf is alleen nodig als u bij het schuren heeft gezien dat deze aan vervanging toe is. Dit hangt helemaal af van hoe de grondlaag eruitziet. Nieuwe kozijnen hebben vaak al een grondlaag waardoor deze nu niet nogmaals nodig is. besluiten toch een grondlaag aan te brengen, doe dit dan laat deze daarna goed drogen.

daarna kunt u aan de slag met de verf. Ook de ver goed door hoe we met de schoon roerstokje. u brengt voorzichtig de lak aan op de kozijnen. Het makkelijkst is het om daarbij van boven naar beneden te werken en van binnen naar buiten. Vergeet niet onderkant van de kozijnen ook te schilderen. als dit is gebeurd laten de verf goed drogen, en nu brengt ze nodig een tweede laag aan. Het allerbeste is het om voordat de tweede laag lak aanbrengt toch nog heel licht te schuren en schoon te maken.

Conclusie

Als u zin heeft in een leuke klus, dan is het schilderen van houten kozijnen dat zeker! Het is wel een behoorlijk werkje, dus zorg altijd voor voldoende tijd. Wij zijn er van overtuigd dat u een mooi resultaat kunt bereiken. Als u vragen heeft, of u weet even niet hoe u verder moet, dan raden wij aan altijd bij uw lokale bouwmarkt of verfwinkel navraag te doen. Succes!

Het schilderen van kozijnen is een grote klus die je vaak niet binnen een dag af kan maken. Neem er dan ook de tijd voor, dit resulteert in een veel mooier eindresultaat. Tegenwoordig zijn vrijwel alle lakken op waterbasis, de gebruikte kwasten kun je dus bewaren door ze in een potje met water te zetten. Bewaar ze op een koele plaats, in ieder geval niet vol in de zon! Succes met het schilderen van je houten kozijnen!

Mijn offertes vergelijken

Vul in 2 minuten het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend tot 5 offertes van kozijnenleveranciers bij u in de buurt.
Meer dan 150.000 mensen gingen u voor!

U bent tot niets verplicht!

Door het formulier in te sturen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen
 • Besparen energie
 • Zorgen voor een veiliger huis
 • Maken uw woning meer waard
 • Zijn milieuvriendelijk