Keuzehulp kozijnen

Keuzehulp Kozijnen: In de zoektocht naar nieuwe kozijnen zijn er een aantal zaken van belang om op te letten. De eerste keuze die gemaakt moet worden is het materiaal van de kozijnen. De verschillende materialen waar u uit kunt kiezen zijn kunststof, aluminium of hout. Naast het verschil in uitstraling zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze materialen die het onderzoeken waard zijn. In dit artikel leggen we de voordelen en nadelen van de verschillende materialen naast elkaar zodat u weet waarnaar u moet zoeken.

 

Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen worden over het algemeen gezien als robuust en stijlvol, ze gaan gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar mee. Bij hardhouten kozijnen is dit ongeveer 30 jaar. Een ander voordeel van hout is dat het makkelijk te schilderen is en dus op ieder huis kan worden afgestemd.

Nadelen houten kozijnen

Houten kozijnen zijn over het algemeen duurder dan kunststof en aluminium en hebben meer onderhoud nodig. Om het hout in goede staat te houden moet het om de paar jaar geschuurd en geschilderd worden, dit kost natuurlijk tijd en geld. Een groot probleem van houten kozijnen is dat er houtrot kan ontstaan of dat het hout spleten en kieren krijgt waardoor de isolatie van uw huis minder wordt. Ook kunnen houten kozijnen bij minder goed onderhoud krom trekken waardoor het raam kan gaan klemmen.

Voordelen kunststof kozijnen

Kuststof kozijnen hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van de andere materialen. Ze zijn goedkoper in de aanschaf en gaan een stuk langer mee. ( zo’n 50 jaar). Ze isoleren goed tegen zowel warmte als geluid en het onderhoud is erg simpel, ga er een keer per maand met een sopje overheen en u bent klaar. Ook is kunststof grotendeels recyclebaar en dus beter voor het milieu. Kunststof komt tegenwoordig in allerlei kleuren, hierdoor past het net als hout altijd bij de kleur van het huis. Voor wie de voordelen van kunststof kozijnen wil maar het uiterlijk van hout is er gelukkig ook iets bedacht, kunststof kozijnen zijn tegenwoordig te krijgen met houtnerven erop zodat het verschil nauwelijks te zien is.

Nadelen kunststof kozijnen

Een klein nadeel aan kunststof kozijnen treedt op wanneer er door bijvoorbeeld inbraak een gedeelte kapot gaat. Het kozijn zal dan in veel gevallen in zijn geheel vervangen moeten worden. Andere nadelen zijn tegenwoordig eigenlijk achterhaald. Vroeger werd kunststof als “te strak” ervaren, maar dat is door alle nieuwe opties (kleuren en houtnerven etc.) niet meer aan de orde. Daarnaast zou kunststof snel verkleuren, maar ook dit is tegenwoordig nauwelijks meer het geval.

Voordelen aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben net als kunststof kozijnen veel voordelen. Zo gaat het lang mee en is het makkelijk te onderhouden. aluminium is een erg licht materiaal en werkt door zijn stevigheid inbraak werend. Daarnaast is aluminium tegenwoordig leverbaar in alle RAL kleuren waardoor het van zijn “saaie” grijze karakter verlost is.

Nadelen aluminium kozijnen

Het grootste nadeel van aluminium is de prijs. Het is over het algemeen iets duurder dan hout en kunststof. Daarnaast is het bij schade moeilijk te repareren en zal het kozijn dus in zijn geheel vervangen moeten worden.

Om meer te leren over de geldende prijzen van verschillende kozijnen kunt u op deze site vrijblijvend offertes opvragen bij verschillende leveranciers bij u in de buurt. Het is 100% kosteloos en u krijgt hierdoor een goed beeld van de huidige prijzen.

Vraag vrijblijvend offertes aan

Vul in 2 minuten het formulier in en ontvang offertes van tot 5 kozijnenleveranciers bij u in de buurt. Meer dan 150.000 mensen gingen u voor en het is gratis en vrijblijvend.

U bent tot niets verplicht!

Door het formulier in te sturen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen
  • Besparen energie
  • Zorgen voor een veiliger huis
  • Maken uw woning meer waard
  • Zijn milieuvriendelijk