5 stappen voor het plaatsen van houten kozijnen

Het is niet eenvoudig om zelf houten kozijnen te plaatsen. Wij adviseren om kozijnen altijd door een expert te laten plaatsen. Wilt u toch zelf uw houten kozijnen gaan vervangen, dan leest u hieronder waar u op moet letten.

Stelkozijnen

Let op, in sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van een stelkozijn. Een stelkozijn is kozijn dat tijdens de bouw wordt geplaatst waar later het montagekozijn aan wordt bevestigd (en mee wordt gesteld). In sommige gevallen dient eerst een stelkozijn te worden geplaatst, alvorens het montagekozijn kan worden bevestigd. In dit artikel wordt niet ingegaan op (het plaatsen van) stelkozijnen. Als u uw kozijn aan een stelkozijn wilt monteren, raadpleeg dan een expert!

Houten kozijnen plaatsen

Voor het plaatsen van houten kozijnen, dient u eerst allereerst de oude kozijnen te verwijderen. De opening in de muur (de zogenaamde negge), waarin het nieuwe kozijn wordt geplaatst, moet helemaal leeg zijn.

Lees hier hoe u uw oude kozijnen moet verwijderen.

Benodigd gereedschap

Zorg er verder altijd voor dat u het juiste gereedschap in huis heeft. Het is erg vervelend om te moeten klussen met ongeschikt gereedschap.

 • Hamer
 • Boormachine
 • Schroevendraaier (als het even kan een elektrische)
 • Tochtrubber
 • Geschikte pluggen met schroeven en spijkers (bekijk van te voren of u de juiste schroeven heeft)
 • Purschuim
 • Kit (het liefst kleurloos / transparant)
 • Een klushulp
 • Het nieuwe houten kozijn zelf natuurlijk

Stappenplan voor het plaatsen van houten kozijnen

Stap 1

Ten eerste moet u gaten boren in de lat die is gemonteerd in de opening tussen de binnenmuur en de buitenmuur. De kozijnen zullen aan deze lat (de zogenaamde spouwlat) worden bevestigd. Dit is een nauwkeurig karwei, want de nieuwe kozijnen moeten natuurlijk perfect op deze gaten passen.

Stap 2

Plak de tochtrubbers in de muuropening, zodat de opening na het plaatsen luchtdicht is. Meestal zit er een plakstrip op deze tochtrubbers. Het kozijn zal de tochtstrips op hun plek houden.

Stap 3

Plaats het kozijn in de negge. Dit is een klus die bij voorkeur met z’n tweeën wordt uitgevoerd. Als de voorbereiding goed is geweest, kan het kozijn maar op één manier worden geplaatst. De gaten in de spouwlat moeten vanzelfsprekend overenkomen met de montagegaten van het kozijn.

Stap 4

Schroef het houten kozijn vast en controleer of het kozijn goed strak is gemonteerd.

Stap 5

Alle gaten die er nu nog zijn kunt u dichtkitten met purschuim en kit.

Voila, uw kozijn houten is geplaatst!

Let op

Het plaatsen van (houten) kozijnen is vakwerk en niet voor iedereen weggelegd. Wees eerlijk tegen uzelf en vraag u af of u over voldoende kluservaring beschikt. Het is zonde van uw kozijnen, gereedschap en woning als u een dergelijke klus niet netjes voor elkaar krijgt.

Twijfelt u? Misschien is het wijs om in ieder geval met een expert te overleggen. Door het formulier hieronder in te vullen, ontvangt u vrijblijvend offertes voor het plaatsen van kozijnen. Mogelijk zijn de extra kosten voor een expert het toch wel waard!

Houten kozijnen plaatsen is niet makkelijk
Weet u zeker dat u de houten kozijnen zelf wilt plaatsen? Dit is namelijk een complexe klus en bovendien is het van essentieel belang voor de isolatie (zowel vocht als temperatuur) van uw woning. Het is waar dat het zelf plaatsen een stuk goedkoper is, het is enkel wel zo dat wanneer de kozijnen door vakmannen worden geplaatst u weer decennia vooruit kan.

Als u wilt weten wat de kosten zijn voor het laten plaatsen van houten kozijnen kunt u bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen.

Mijn offertes vergelijken

Vul in 2 minuten het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend tot 5 offertes van kozijnenleveranciers bij u in de buurt.
Meer dan 150.000 mensen gingen u voor!

U bent tot niets verplicht!

Door het formulier in te sturen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen
 • Besparen energie
 • Zorgen voor een veiliger huis
 • Maken uw woning meer waard
 • Zijn milieuvriendelijk