Stalen kozijnen

Naast houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen, bestaan er ook stalen kozijnen. Net als aluminium kozijnen is deze variant minder bekend.

Stalen kozijnen ouderwets?

Een jaar of veertig geleden werden deze kozijnen nog veel gebruikt. In oudere bouwwerken zijn stalen kozijnen dus vaak nog te vinden. De levensduur deze kozijnen was destijds nog vele male groter dan de toenmalige houten kozijnen. Die gingen destijds maar 10 tot 15 jaar mee, terwijl stalen kozijnen met gemak 50 jaar gebruikt kopnden worden.

Staal is sterk

Het zal niemand verbazen dat stalen kozijnen heel erg stek zijn. De kozijnen zijn, net als aluminium kozijnen, daarmee erg geschikt voor grote constructies waarbij grote (en dus zware) ruiten worden geplaatst.  In kantoorgebouwen worden stalen kozijnen ook vaak als brandwerende maatregel gebruikt. Een stalen kozijn is zo duurzaam dat het zelfs de levensduur van kunststof kozijnen overtreft. Het moet daartoe wel goed onderhouden worden.

Isolatie

Veel oudere kozijnen van staal waren niet geïsoleerd, waardoor zelfs de toevoeging van dubbelglas zinloos was. Tegenwoordig worden ongeïsoleerde stalen kozijnen eigenlijk nooit meer gebruikt in buitenmuren. De geïsoleerde variant van stalen kozijnen, die nu veel gangbaarder is, isoleert overigens prima. Er is in deze kozijnen een teflon verbinding aangebracht voor de isolatie.

Nog zinvol?

Zijn stalen kozijnen nog zinvol? Dat hangt helemaal af van het bouwwerk. In sommige constructies kunnen stalen kozijnen wel degelijk nuttig zijn. Let dan wel op dat voor buitenmuren en gevels altijd geïsoleerde kozijnen worden gebruikt. Overleg het gebruik van dergelijke kozijnen bovendien altijd met een expert.

 

Mijn offertes vergelijken

Vul in 2 minuten het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend tot 5 offertes van kozijnenleveranciers bij u in de buurt.
Meer dan 150.000 mensen gingen u voor!

U bent tot niets verplicht!

Door het formulier in te sturen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen
  • Besparen energie
  • Zorgen voor een veiliger huis
  • Maken uw woning meer waard
  • Zijn milieuvriendelijk