Vergunning voor kozijnen

U wilt kunststof kozijnen installeren, moet u daarvoor een vergunning aanvragen? Dat hangt er vanaf in welk pand en op welke wijze u dit van plan bent.

Vergunning voor kozijnen: de omgevingsvergunning

Vroeger waren er veel regels waar rekening mee gehouden moest worden. Deze regels zijn in de loop der jaren gelukkig sterkt vereenvoudigd. Alle regels die voor het plaatsen van nieuwe kozijnen kunnen spelen zijn gebundeld in één vergunning: de omgevingsvergunning.

Het is lang niet altijd nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen, als u van plan bent nieuwe kozijnen in uw woning te laten zetten. Laat u bijvoorbeeld de kozijnen aan de achterkant van uw woning vervangen, dan heeft u daarvoor geen vergunning nodig.

Maar ook kozijnen aan de voorkant van uw huis, kunt u in de meeste gevallen zonder vergunning laten vervangen. U moet dan wel kozijnen kiezen met hetzelfde uiterlijk als de oude kozijnen.

Beschermd stads- of dorpsgezicht en monumenten

Let op, als u de kozijnen in een monumentaal pand wilt vervangen, of indien u (nieuwe) kozijnen wilt plaatsen in een pand in een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan is dit anders!

Wilt u kozijnen in een monumentaal pand wijzigen, dan heeft u altijd een vergunning nodig

Sociëteit de Witte
By: FaceMePLS

In dergelijk situaties heeft u altijd een vergunning nodig. Gemeenten kunnen regels stellen over de soort kozijnen en de kleur van de kozijnen en vaak wordt de gemeente in die kwesties door de welstandcommissie geadviseerd. We adviseren dan ook om altijd contact op te nemen met de gemeente, indien u nieuwe kozijnen wilt plaatsen in een monumentaal pand, of in een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Meer informatie:
Brochure van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Onderdeel van een verbouwing

Vaak worden nieuwe kozijnen geplaatst omdat een pand wordt verbouwd. Zo kunnen de kozijnen onderdeel zijn van bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel of serre. Voor dergelijke aanpassingen aan panden dient de overheid bijna altijd op de hoogte te worden gesteld, en is in veel gevallen een vergunning nodig. Dat geldt zeker als de verbouwing in het zicht is (dus bijvoorbeeld aan de voorkant van het pand).

Indien de verbouwing aan de zijkant of achterkant van het pand is, moet u zich natuurlijk wel aan andere regels houden, zoals de maximale meterbepaling. Neem geen risico en controleer dit altijd van te voren!

Kozijnen in bijgebouwen

Let op, kozijnen in schuren of bijgebouwen kunt u soms wel en soms niet vergunningsvrij vervangen of aanpassen. Dit hangt onder andere af van wat hierover is bepaald in het bestemmingsplan. Neem voor de zekerheid altijd contact op met de gemeente.

Check het alvast zelf

Op de website www.omgevingsloket.nl van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, kunt u alvast controleren of voor uw plan een vergunning nodig is. Indien u een omgevingsvergunning aanvraagt, zal uw gemeente uw aanvraag binnen 8 weken beoordelen. We adviseren ook de hulp van een expert in te schakelen als u een omgevingsvergunning aanvraagt, om mogelijke problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Als u een offerte voor kozijnen aanvraagt, en uiteindelijk met een partij in zee gaat, bespreek dan altijd de “vergunningen”.

 

Mijn offertes vergelijken

Vul in 2 minuten het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend tot 5 offertes van kozijnenleveranciers bij u in de buurt.
Meer dan 150.000 mensen gingen u voor!

U bent tot niets verplicht!

Door het formulier in te sturen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen
  • Besparen energie
  • Zorgen voor een veiliger huis
  • Maken uw woning meer waard
  • Zijn milieuvriendelijk