Verschil tussen kunststof en houten kozijnen

Er zijn een aantal grote verschillen tussen kunststof en houten kozijnen. Waar moet u op letten? in dit artikel behandelen we de belangrijkste verschillen als duurzaamheid, isolatie, onderhoud en natuurlijk het verschil in prijs.

Het verschil tussen kunststof en houten kozijnen

Kunststof kozijnen hadden vroeger grofweg twee nadelen waardoor ze minder vaak werden gebruikt dan tegenwoordig. Ten eerste zou kunststof snel verkleuren en ten tweede werd het vaak ervaren als “te strak”. Tegenwoordig is het materiaal van betere kwaliteit waardoor het verkleuren eigenlijk geen probleem meer is. Ook komen er steeds meer opties op de markt die sprekend lijken op kozijnen van hout en die daarnaast in verschillende kleuren kunnen worden geleverd. Hierdoor is kunststof de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen.

Houten kozijnen werden vroeger juist vaker gebruikt. Ten eerste omdat ze makkelijk geschilderd konden worden en dus niet zouden verkleuren, en ten tweede omdat houten kozijnen bijdragen aan de sfeer van een huis. Inderdaad is het zo dat hout niet zo snel verkleurd, maar daarbij komt wel dat een schilderbeurt eens in de paar jaar noodzakelijk is en dat er houtrot kan optreden waardoor de kozijnen vroegtijdig vervangen moeten worden.

Duurzaamheid

Een groot voordeel van kuststof is dat het een duurzaam materiaal is. Het gaat tot wel 50 jaar mee en is daarnaast grotendeels recyclebaar. Dit is een van de grote redenen dat er in renovaties vaak voor kunststof wordt gekozen.


Geverfd hout is natuurlijk minder duurzaam en minder goed voor het milieu. Houten kozijnen gaan (afhankelijk van de houtsoort) slechts 15 jaar mee. Met uitzondering van hardhouten kozijnen, deze gaan een jaar of 30 mee.

Isolatie

Kunststof isoleert goed, zowel tegen de kou als tegen geluid.

Hout isoleert over het algemeen ook goed, wel is het zo dat er op bij slecht onderhoud op termijn kieren en spleten kunnen ontstaan in het hout waardoor er warmte verloren gaat. In dat geval kunt u met isolatie materiaal deze gaten dichten.

Onderhoud

In het onderhoud is er een groot verschil tussen kunststof en houten kozijnen
Kunststof is zeer makkelijk te onderhouden. Een keer per maand schoonmaken met een sopje en een spons is genoeg om het materiaal schoon te houden.

Hout vergt iets meer onderhoud. Het moet eens in de paar jaar geschuurd en geschilderd worden om het hout in goede conditie te houden.

Prijzen

De prijzen van zowel houten als kunststof kozijnen variëren per leverancier. Dit komt onder andere door de verschillende materialen en door zaken als kleur en levertijd. Het beste advies hiervoor is om verschillende offertes aan te vragen van leveranciers bij u in de buurt. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken hebben we op deze site een formulier gemaakt die u kosteloos kunt invullen. Na het invullen van dit formulier krijgt u vrijblijvend tot vijf offertes toegestuurd van verschillende leveranciers bij u in de buurt zodat u kunt bekijken wat op dit moment de prijzen zijn.

Mijn offertes vergelijken

Vul in 2 minuten het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend tot 5 offertes van kozijnenleveranciers bij u in de buurt.
Meer dan 150.000 mensen gingen u voor!

U bent tot niets verplicht!

Door het formulier in te sturen gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen
  • Besparen energie
  • Zorgen voor een veiliger huis
  • Maken uw woning meer waard
  • Zijn milieuvriendelijk